Seiten

07.02.2010

SAVETI: Naucite dete da oprezno surfuje internetom

Deca internet najčešće koriste za surfovanje, četovanje, igranje igrica i skidanje muzike sa sajtova i uglavnom ne razmišljaju o neprijatnostima i opasnostima koje vrebaju s globalne mreže. Da bi deca mogla bezbedno da sede za računarom, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i „Telekom Srbija“ pokrenuli su akciju „Klikni bezbedno“. U prošlom broju objavili smo stručne savete namenjene roditeljima, a sada navodimo šta bi trebalo da znaju deca.



OPREZNO SKIDAJTE IGRICE
Na računaru uvek treba da vam bude uključen zaštitni program. Posle preuzimanja datoteke snimljeni sadržaj prekontrolišite antivirus-programom i tek onda ga otvorite. Nemojte da skidate igrice s neproverenih sajtova i nikada drugim igračima ne otkrivajte svoj identitet.

ČUVAJTE LIČNE PODATKE
Pri kreiranju profila, četovanju ili igranju igrica uvek čuvajte svoje lične podatke i ostavljajte ih samo kada znate da nekome možete da verujete 100 odsto. Ukoliko posumnjate da ste ostavili li;ne podatke na nekom neproverenom sajtu, obavezno obavestite roditelje. Svako može da pogreši.

OBAVEZNA ZAŠTITA OD VIRUSA
Koristite antivirus i antispam softver. Uključite spam-filter za elektronsku poštu. Surfujte na zaštićenom računaru, ukoliko sumnjate da je vaš računar zaražen virusom, pozovite stručnjaka. Otvarajte samo poštu svojih poznanika, a antivirus programom uvek skenirajte priloge iz mejlova pre otvaranja. Svoju mejl adresu nemojte da objavljujete na internetu.

IZBEGNITE INTERNET ŠIKANIRANJE
Ako vam neko šalje ružne poruke, ignorišite ga. Prestanite da četujete s njim. Nemojte sebe da optužujete za loše ponašanje osoba koje srećete na mreži...
 
CELA VEST OVDE

Keine Kommentare: