Seiten

25.02.2010

Film: The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)


Žanr: Avantura / Fantazija
Scenario: Terry Gilliam (Brazil, 1985.), Charles McKeown (Brazil, 1985.)
Režija: Terry Gilliam (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998.)

Glavne uloge:
Heath Ledger, Christopher Plummer, Tom Waits, Lily Cole, Andrew Garfield, Verne Troyer, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law
Godina proizvodnje: 2009
Zemlja porekla: Velika Britanija / Kanada / Francuska

Trajanje:
122 min
Sinopsis:
The Imaginarium of Doctor Parnassus je fantazijska priča o moralu, smeštena u sadašnjost. Ovo je priča o Dr Parnassusu (Christopher Plummer) i njegovom neobičnom Imaginarium-u, putujućoj zabavi u kojoj članovi publike imaju neodoljivu mogućnost da biraju između svetla i radosti ili mraka i turobnosti. Blagosloven izvanrednim darom da se vodi maštom drugih, Dr Parnassus je proklet mračnom tajnom. Nekada davno, on je načinio opkladu sa đavolom, Mr Nickom, u kojoj je osvojio besmrtnost. Mnogo vekova kasnije, on upoznaje jedinu pravu ljubav, i Dr Parnassus ponovo sklapa ugovor sa đavolom, menjajući svoju besmrtnost za mladost, uz uslov da, kada njegov prvorođeni napuni 16 godina, on ili ona postaje vlasništvo Mr Nicka.
Valentina (Lily Cole) sada brzo dolazi do "tačke odrastanja", i Dr Parnassus očajnički želi da je zaštiti od sudbine. Mr Nick dolazi po svoje vlasništvo, ali, uvek željan nove nagodbe, počinje da preispituje svoju odluku. Sada, vlasnik Valentine biće onaj ko uspe da zavede prvih pet duša. Nailazeći na divlje, komične i razne likove na svom putu, Dr Parnassus obećava svojoj ćerki da će je udati za muškarca koji će mu pomoći da pobedi. U ovoj maštovitoj trci sa vremenom, Dr Parnassus mora da se bori da bi spasio svoju ćerku nailazeći na brojne prepreke - i iskupljujući se za svoje greške iz prošlosti jednom za svagda. 

Rezime: Terry Gilliam ostaje popustljiv kao i uvek, ali The Imaginarium of Doctor Parnassus predstavlja povratak toksično maštovite i mračno lepe moći njegovih ranijih radova, sa solidnim glumačkim performansama koje su dorasle vizuelnom spektaklu.

IMDB ocena: 7.4/10

Datum svetske premijere: 22. maj 2009. (Francuska: Cannes Film Festival)
Trivija:
- Ovo je poslednji filmski projekat Heatha Ledgera. Posle njegove smrti, produkcija je bila zaustavljena na nekoliko meseci, dok Johnny Depp, Jude Law i Colin Farrell nisu pristali da kompletiraju Ledgerovu ulogu. Fantazijska premisa filma i pametna prepravljanja scenarija omogućila su glumcima da se nađu ulozi jednog lika čiji se izgled menja dok putuje između svetova mašte.
- Johnny Depp, Colin Farrell i Jude Law su sve svoje prihode od filma darovali Ledgerovoj ćerki Matildi kako bi njena budućnost bila osigurana.

Nominacije:
Najbolje dostignuće u produkciji, 2009 British Independent Film Awards
Najbolja umetnička režija i dizajn produkcije, Najbolji dizajn kostima, Najbolja originalna pesma (Terry Gilliam - "We Are The Children Of The World"), Najbolji vizuelni efekti, 2009 Satellite Awards


Pogledajte trejlere film ovde

 


Keine Kommentare: