Seiten

24.02.2010

SAVETI: Kozmetika iz kuhinje: Uštedite na preparatima za negu

Sve što vam je potrebno za dobar i lep izgled već imate u kući. Za kvalitetnu negu ne trebaju vam skupi preparati, već samo sveže namirnice od kojih možete da napravite blagotvornu kozmetiku, a da pri tom i uštedite. Evo jednostavnih recepata koji će vašem licu i telu dati novu svežinu.



Kozmetički preparati su napravljeni od namirnica koje uglavnom imate u kući. Budite kreativni i iznenadićete se kako je jednostavno napraviti kremu ili losion

LUKSUZNA KUPKA
Ukoliko želite da imate čarobno meku kožu, potrebno je da koristite kupke koje sadrže mleko i med, jer se ove dve namirnice savršeno dopunjuju. Mleko sadrži više od 100 prirodnih supstanci za negu kože, a najvažniji su vitamini A i E, koji održavaju mladalački izgled kože. Zagrejte litar i po mleka i umešajte jednu kašiku meda, pa sve to sipajte u vodu za kupanje. Uživajte u opuštanju 20 minuta, a onda samo nežno obrišite kožu bez mnogo trljanja. Ne koristite sapun da ne biste odstranili dragocene supstance koje neguju kožu.

ZA MEKE USNE
Ništa ne može uništiti vaš seksi izgled kao suve i ispucale usne, pa im zbog toga morate posvetiti posebnu pažnju, pre svega u hladnim zimskim danima. Kako vam se to ne bi dogodilo, svako jutro prilikom umivanja kružnim pokretima masirajte usne mekanom četkicom za zube jer ćete na taj način podstaći cirkulaciju krvi. Posle masaže, napravite masku kako bi vam usne bile meke.
Pomešajte jednu kašiku svežeg sira sa medom i tu smesu u debelom sloju namažite na usne. Ostavite da deluje 10 minuta, a potom operite mlakom vodom. Koža vaših usana biće elastičnija i lepše će izgledati.

BARŠUNASTE RUKE
Neka briga o rukama bude deo dnevne rutine, jer upravo one odaju kako živite – šta radite, koliko se negujete, da li ste uredni. Zbog toga im se posvetite i ostavite dobar utisak na okolinu. Najmanje dva puta nedeljno uradite piling ruku domaćim preparatom napravljenim od jedne kašike krupne morske soli i limunovog soka. Smesu umasirajte na ruke starom četkicom za zube, a potom ih isperite mlakom vodom. Takođe, svake večeri na ruke stavite hranjivu masku sastavljenu od jedne kašike meda i maslinovog ulja. Na ruke navucite celofanske ili gumene rukavice i masku ostavite preko noći. Ujutro operite ruke toplom vodom.

PAKOVANJE ZA KOSU
Zašto da trošite novac na skupe preparate, kada najbolja pakovanja za kosu možete da napravite od namirnica koje svakodnevno koristite u domaćinstvu. Ukoliko želite sjajnu, bujnu i, što je najbitnije, zdravu kosu, sami napravite prirodno pakovanje od jaja. Pomešajte dva žumanceta, sok od jednog limuna i jednu kašiku maslinovog ulja. Blago masirajući kožu glave nanesite pakovanje i ostavite da deluje 15 minuta, a zatim dobro isperite kosu.

HRANA ZA LICE
Uklanjanje nečistoće ujutro i uveče osnovno je pravilo za zdrav i mladalački izgled kože lica. U kuhinji se najčešće može naći sve što vam je potrebno za blistavu kožu – zato je pretvorite u kozmetičku radionicu i sami pripremite sredstvo za čišćenje. Skuvajte pedeset grama pšeničnih mekinja, a potom ih sameljite i pomešajte s čašicom jogurta. Pripremljenom smesom lagano izmasirajte lice, a potom isperite mlakom vodom.

SNEŽNOBELI ZUBI
Lep osmeh je najmoćnije oružje za zavođenje. Zbog toga vam predlažemo dva prirodna načina za izbeljivanje zuba: istrljajte ih svežim listovima žalfije, koja ima izbeljujući učinak i osvežava dah, ili pak koricom limuna. Međutim, sa limunom budite oprezni jer može imati i korozivno dejstvo na zubnu gleđ. Zato ovu metodu primenjujte najviše jednom mesečno.

TRETMAN PROTIV CELULITA
Ako malo bolje pogledate sastav najskupljih anticelulit krema, otkrićete da gotovo sve sadrže jedan isti sastojak – kofein. Verovali ili ne, kod kuće možete sami uraditi tretman protiv celulita koji će dati fantastične rezultate. U posudi izmešajte pola šolje taloga od kafe i jednu kašiku blago zagrejanog maslinovog ulja. Smesu nanesite na delove zahvaćene celulitom i ostavite da deluje deset minuta, a nakon toga isperite toplom vodom. Rezultat će biti još bolji ukoliko te delove zavijete plastičnom folijom. Tretman ponavljajte dva puta nedeljno.

Keine Kommentare: