Seiten

24.02.2010

Srbija: Do kraja godine polaganje vozačkog po starom

Polaganje vozačkog ispita po novom Zakonu o saobraćaju, sigurno će biti odloženo do kraja godine. Uzrok kašnjenja je potrebno vreme za licenciranje ispitivača i predavača i uslovi koje škole moraju da ispune.
Automobili

To znači da će mnogi moći još celu ovu godinu da upisuju i završavaju ispite za kategorije A, C i D, bez obzira na godine, ali vozači sa 17 godina neće moći da dobiju dozvolu B kategorije, saznaje RTS u Ministarstvu za infrastrukturu.

Donošenje novog Zakona o bezbednosti saobraćaja i njegova primena zahtevaju da svi budu pripremljeni za nova pravila.

Tako, na primer, autoškole moraju imati jednog saobraćajnog inženjera licenciranog kao predavača teorije, a svi instruktori moraće ponovo na obuku i licenciranje, što očekuje i ispitivače, pripadnike MUP-a.

Svako školovanje iziskuje vreme pa u Ministarstvu za infrastrukturu kažu da će ova godina biti godina usklađivanja propisa.

"Svi koji tokom ove godine budu započeli obuku, završiće je na način kako se dosad završavao", rekao je Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu.

U MUP-u kažu da je rok za donošenje pravilnika o polaganju vozačkih ispita šest meseci od usvajanja zakona, a to je 10. jun.

Prednost polaganja po starom

Međutim, i kada MUP donese pravilnik, ostaviće se dovoljno vremena da svi koji su vožnju upisali po starom, polažu bez većih problema.

"Vozači koji su započeli obuku imaju mogućnost da u naredna tri meseca od primene novih pravilnika završe obuku pod uslovima koji su važili u vreme započinjanja obuke, ali će morati i da izvoze dodatna tri časa obuke i saslušaju tri časa teorijske nastave po novom zakonu", rekao je...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare: