Seiten

22.02.2010

Film: Die Päpstin - Pope Joan 'Papa Jovana' (2009)



Žanr: Drama

Scenario: Donna Woolfolk Cross (roman), Heinrich Hadding, Sönke Wortmann (Das Wunder von Bern / The Miracle of

Režija: Sönke Wortmann (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern, 2003.)

Glavne uloge:
Johanna Wokalek, John Goodman, David Wenham, Iain Glen, Edward Petherbridge, Anatole Taubman, Lotte Flack, Branko Tomović

Godina proizvodnje: 2009

Zemlja porekla: Nemačka / Velika Britanija / Italija / Španija

Trajanje:
149 min


Sinopsis:
Evropa u IX veku. Johanna (Johanna Wokalek) odrasta u Ingelhajmu na Rajni. Kći dogmatskog i doktrinarnog seoskog sveštenika, protiv očeve volje u tajnosti uči da čita i piše. Otkrivaju njen neobičan talenat i, kao jedinoj devojci, dozvoljavaju joj da pohađa školu pri katedrali u Dorštatu i stavljaju je pod okrilje viteza Gerolda (David Wenham) u koga se ona smrtno zaljubljuje. Posle krvavog napada Normana, Johanna se prerušava u muškarca i odlazi u manastir u Fuldi. Tamo je uče veštini isceljivanja i zaređuje se. Kasnije, u Rimu, izlazi na glas kao iscelitelj i postaje lični lekar pape Sergija (John Goodman). Ubrzo potom, njega truju. Predvodnik zavere, biskup Anastasius (Anatole Taubman), nada se da će on sesti na tron, ali umesto njega za papu biraju Johanu. Ali, neotkrivena "papisa" ima opasnu slabu tačku: ostala je u drugom stanju sa Geroldom, svojim tajnim ljubavnikom.

IMDB ocena: 5.9/10

Datum svetske premijere: 19. oktobar 2009. (Nemačka)
Datum domaće premijere: 28. februar 2010. (FEST 2010)

Trivija:
- Volker Schlöndorff je prvobitno trebao da režira film, ali je napustio projekat zbog nepoznatih nesuglasica sa produkcijskom kompanijom.
- Franka Potente je trebalo da ima glavnu ulogu u filmu, ali je napustila projekat pre početka snimanja zbog drugih obaveza.


Pope Joan - nemacki Trailer / Trejler (engleski titlovi)

POGLEDAJTE TREJLER OVDE

Keine Kommentare: