Seiten

26.01.2010

SAVETI: Podstaknite inteligenciju kod deteta

Adekvatna stimulacija može poboljšati razvoj inteligencije kod vašeg deteta. Pogledajte kako da utičete na napredovanje vašeg mališana.



I MOZAK RASTE
Kad se rodimo, tvrde naučnici, imamo skoro isti broj nervnih ćelija koje ćemo koristiti do kraja života. Veze između tih ćelija počinju da se uspostavljaju u najranijem dobu, tako da određena stimulacija poboljšava razvoj inteligencije kod deteta. Ali, ne zaboravite da ne smete da forsirate nijednu kognitivnu (saznajnu) funkciju, jer na taj način rizikujete da preopteretite dete i da izazovete poremećaj kao što je, na primer, nesanica. Morate da zapamtite da je dete tek u određenom uzrastu u stanju nešto da savlada i shvati. Roditelj je tu da prepozna kritičan period za razvoj određene veštine ili sposobnosti i da podstakne razvoj u tom trenutku. To i nije tako teško kako obično misle novopečeni roditelji − dovoljno je da se pažljivo prate dečje potrebe i da se odgovara na njihove zahteve.

BUDITE ŠTO VIŠE SA DETETOM
Za razvoj deteta važnije je vreme provedeno s decom od ekonomskog statusa. Naučnici su utvrdili da su ljubav, briga i istinsko zanimanje roditelja za dete, svakodnevno bavljenje detetom, daleko važniji od obrazovanja roditelja, profesije, bogatstva ili brojnosti porodice.

MOTORIKA I GOVOR SU POVEZANI...


CELA VEST OVDE

Keine Kommentare: