Seiten

31.01.2010

SAVETI: Hiperaktivnost dece se leči!

Primetili ste da vašeg mezimca ne drži mesto, vrpolji se, nemiran je, stalno nekud juri, svuda se penje, kad s nekim razgovarate, svaki čas vam upada u reč. O čemu se radi?




Prvi put je ovakvo ponašanje opisao nemački lekar Hajnrih Hofman 1845. godine u svojoj knjizi „Nemirni Filip". Iako nam kod takve dece prvo upada u oči njihov nemirluk i činjenica da su konstanto u pokretu, glavni simptom bolesti ipak nije to, već kratak period pažnje: dete ne može ni na šta da se usredsredi - bilo da je to igra, učenje ili gledanje televizije. Lekari ovu patologiju nazivaju sindromom pomanjkanja pažnje s hiperaktivnošću ili sindrom ADHD (eng. Attention Deficit /Hyperactivity Disorder). Takvi mališani nemaju neku povredu mozga, već pate od manjeg funkcionalnog rastrojstva centralnog nervnog sistema.

Dečaci češće pate od ADHD
Iako još nije objašnjeno zašto, poremećaj se od četiri do devet puta češće sreće kod dečaka nego kod devojčica. Najjače dolazi do izražaja od šeste do dvanaeste godine. Kasnije se problem iz medicinskog i pedagoškog pretvara u socijalni: pošto ne postižu uspeh u školi i s obzirom na to da kod kuće zbog bezobrazluka dobijaju ćuške i grdnje, takva deca se sve gore ponašaju.

Koncentracija
Kad krene u školu, vidi se da se „nemirni Filip" znatno...
 
CELA VEST OVDE

Ti si moje zdravlje (Biblioteka Posebna izdanja) (Croatian Edition) 
Otok Susak : Zemlja, Voda, Ljudi, Gospodarstvo, Drustveni, Razvitak, Govor, Nosnja, Gradevine, Pjesma I Zdravlje.

Keine Kommentare: