Seiten

26.01.2010

SAVETI: Ishrana za vitku mamu i zdravu bebu

Kada se probudi želja za potomstvom, od samog početka želimo da učinimo sve kako bismo dobili dete. Dobro je znati da na plodnost utiče i ono što se nalazi na majčinom tanjiru. „Najbolje je početi od ishrane", savetuje profesor doktor Klaus Didrih, direktor Ginekološke klinike u Libeku (Nemačka) i autor knjige „Formula za bebu".

- Međutim, treba imati na umu da naročito u trudnoći i za vreme dojenja navike majke u ishrani utiču na razvoj deteta - objašnjava naš ginekolog specijalista, doktorka Slavica Vasiljević iz ordinacije „Merida". Evo najvažnijih saveta u vezi sa ishranom koje smo sastavili sa profesorom Didrihom i doktorkom Vasiljević.




... Ako želite bebu
Odgovarajuća ishrana povećava plodnost, dok višak ili manjak kilograma izazivaju poremećaj ciklusa. I izuzetno posna ishrana smanjuje izglede za trudnoću. Stručnjaci preporučuju da svaki dan popijete oko dva litra vode, čaja ili sveže ceđenog soka. Folna kiselina (800 mikrograma dnevno, u obliku preparata) pre trudnoće doprinosi plodnosti i smanjuje rizik od prevremenog porođaja. Zbog brojnih emulgatora, izbegavajte gotova jela i, umesto toga, pripremajte sveže namirnice. Cigarete, kofein, alkohol i neki lekovi, kao na primer antidepresivi, koji se koriste bez lekarskog nadzora, zatim sedativi i antibiotici koji se uzimaju nekritično i na svoju ruku slabe imunitet organizma i negativno utiču na plodnost.

Pijte svaki dan vitamin C od 500 miligrama i svaki drugi ili treći dan vitamin E koji je poznatiji kao vitamin začeća. Nisu na odmet ni biljni čajevi, kao što su matičnjak, koji opušta, macina trava (očajnica), koja reguliše rad hormona jajnika, i hajdučka trava...

CELA VEST OVDE

Hrana I Ishrana = Food and Nutrition

Keine Kommentare: