Seiten

23.01.2010

SAVETI: Nestašno dete zaslužuje odgovarajuću kaznu

Kazne su sastavni deo vaspitanja i svaki stručnjak će vam reći da su one neophodne u mnogim situacijama, često i jedino rešenje za pravilno usmeravanje dečjeg ponašanja.

Iako svetski psiholozi već godinama naglašavaju da je fizičko kažnjavanje nedopustivo, neke nove studije govore o tome da u određenom uzrastu blagi udarac po guzi više može da koristi nego da škodi mališanu.





Ipak, kazne su mnogo delotvornije kada ne uključuju bol, tvrde psiholozi, i naglašavaju da se sve može rešiti razgovorom. Najveća roditeljska greška je to što kazne izriču nejasno, pa mališani nisu u stanju da ih protumače kako treba, jer su zbunjeni i nije im jasno šta se od njih očekuje. Takvo kažnjavanje uopšte nema vaspitni efekat, već kod dece samo izaziva osećaj da su roditelji nepravedni. Ne postoji jedinstveni recept za kažnjavanje, jer je svako dete drugačijeg temperamenta i karaktera, ali neka opšta mesta važe za sve mališane, kažu psiholozi. Ona su u vezi sa uzrastom i stepenom razvoja mentalnih sposobnosti.





Do dve godine
Deca do dve godine nisu sposobna da shvate šta rade, pa je kod njih kažnjavanje potpuno uzaludan posao. Oni nemaju kontrolu nad svojim...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare: