Seiten

23.01.2010

SAVETI: Kako umanjiti šanse za dobijanje raka?

Rak je zajednički naziv koji se koristi za opisivanje mnogih različitih stanja. Nekada ne postoji jasan razlog zašto se rak razvija.

Međutim, rizik od dobijanja nekih vrsta raka uvećava se sa određenim životnim navikama, kao što su pušenje i loša ishrana. Stručnjaci smatraju da bi polovina svih oblika raka mogla da se spreči promenom načina života.





Dijeta
Preporučljivo je jesti zdravu hranu sa malo masti, puno svežeg voća i povrća, ugljene hidrate (hleb, krompir, testenina i cele žitarice) i hranu bogatu proteinima (piletina, riba i jaja). Potrebno je unositi pet porcija voća i povrća dnevno zbog antioksidanasa koji štite ćelije od oštećenja. Lisnato povrće poput salate, spanaća i kupusa najbolje štiti od raka. Preporučljivo je da se ograniči unos crvenog i prerađenog mesa (govedina, jagnjetina, svinjetina kobasice, hamburgeri...) na najviše 90 grama dnevno. Prekomerna konzumacija soli je takođe povezana sa povećanim rizikom od raka, bolesti srca i moždanog udara.

Vežba
Svi dostupni podaci ukazuju da su stope raka mnogo niže kod ljudi koji redovno vežbaju. Za većinu ljudi preporučljivo je 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, najmanje pet puta nedeljno.

Gojaznost
Poznato je da je gojaznost faktor rizika za rak creva, dojke i debelog creva. Održavajte zdravu telesnu težinu redovnim vežbanjem i zdravom hranom...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare: