Seiten

13.12.2009

Ogovaranje i TV poboljsavaju zdravlje?!

Ogovaranje i TV poboljsavaju zdravlje?!
Psiholozi se slažu da naizgled loše navike i nisu uvek baš tako loše. Tako ogovaranje ima zdravo mesto u ljudskim životima jer smanjuje posledice stresa.



Raspravljanje o pikanterijama iz tuđih života može da smanji preteranu samokritičnost. Ako čujete da neka slavna ličnost iza sebe ima četiri propala braka ili pet slupanih automobila, shvatićete da i niste tako loši. Ogovaranje je takođe odličan lek protiv stresa, smatra dr Elizabet Rozel, koja je sprovela istraživanje o ogovaranju među medicinskim sestrama. Budući da njihov posao fizički i emotivno iscrpljuje, bolje se osećaju ako se mogu da se povuku negde i ogovaraju zahtevne pacijente ili naporne posetioce.

Ipak, ni u čemu ne treba preterivati pa ni u ogovaranju. Namerno širenje potencijalno štetnih glasina je znak preterivanja. A ako se naslađujete ukazivanjem na tuđe nedostatke, možete da se učinite iskompleksiranima, pa čak i egocentričnima (jer sipate skandalnozne pričice samo da biste privukli pažnju). A ako vam nešto smeta kod bliskog prijatelja, bolje je da mu to kažete u lice nego iza leđa.

U dva sata TV-a više se uživa nego u četiri
Smatra se da gledanje televizije zatupljuje, ali ne mora da bude tako ako birate ono šta ćete gledati. Možete da gledate filmske klasike, proširiti opšte znanje TV-kvizovima i upoznati svet prateći dokumentarce. Međutim, ako gledate televiziju iz navike, neprestano menjate programe ili gledate "Farmu" dok vaša porodica odlazi kod bake na selo po svež sir i jaja, preterujete. Ljudi koji gledaju TV dva sata na dan u tome uživaju više od onih koji ga gledaju četiri sata.

Fejsbuk nije izašao iz pakla
Ukoliko provodite ceo dane čitajući statuse prijatelja na fejsbuku, možda malo preterujete. Ipak, društvene mreže mogu da budu korisne u održavanju kontakta sa prijateljima i dobijanja podrške. Sve dok vam je stvarni svet važniji od kompjutera, sve je u redu.

VEST PREUZETA OVDE

Keine Kommentare: