Seiten

27.12.2009

Uprkos obećanjima, hapšeni regruti iz dijaspore!

Iako je državni vrh po ko zna koji put postigao dogovor da se Zakon o amnestiji za vojne obveznike primenjuje tokom predstojećih praznika kako bi naši mladići iz dijaspore mogli da budu sa svojm porodicama, prijavljeno je nekoliko hapšenja na graničnim prelazima.

Vlada Srbije usvojila je 18. decembra Predlog zakona o amnestiji osoba za koje postoji osnovana sumnja da su od 18. aprila 2006. do dana stupanja na snagu tog zakona učinile krivično delo izbegavanja vojne obaveze. Po usvajanju predloga zakona o amnestiji mnogi naši zvaničnici su pozivali vojne obveznike koji ne dolaze u Srbiju iz straha od krivičnog postupka, da se slobodno vrate i da neće biti hapšeni.

Četiri dana kasnije, Dragoslav Aleksić, koji 14 godina živi u Austriji, javio je RTS-u sa graničnog prelaza Batrovci, da je priveden, jer je za njim podignuta poternica zbog neodazivanja vojnom pozivu.

U Ministarstvu pravde kažu da je iz istog razloga, na graničnim prelazima privedeno više ljudi. Oni, međutim, obećavaju da se hapšenja neće više dešavati.

Republičko javno tužilaštvo dalo je preporuku policiji i sudu da ne hapsi i zadržava mladiće iz dijaspore prilikom njihovog dolaska u Srbiju, koji su zbog odsustva iz zemlje postali počinioci krivičnih dela, jer nisu...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare: