Seiten

11.05.2010

Benzin skuplji nego u Švajcarskoj!

Gorivo će od subote najverovatnije da poskupi u proseku za 4,15 dinara po litru. Benzin će vozači u Srbiji plaćati 3,8 dinara više po litru, a dizel goriva 4,5 dinara više. Tako će benzin koštati rekordnih 119,42 dinara, dok će najviša propisana cena evrodizela biti 120,83 dinara.

Naša zemlja je po cenama benzina postala šampion u regionu, prestigli smo čak i Sloveniju, a još više zabrinjava činjenica da smo po cenama među prvima u Evropi - skuplji smo čak i od Švajcarske.


Česta poskupljenja derivata postala su nepodnošljiva za većinu vozača. Mnogima je automobil već postao luksuz i koriste ga samo „u specijalnim prilikama” ili kad moraju, o čemu svedoči i pad prometa na pumpama za oko 30 odsto.

- Ovo postaje strašno, pravi atak na budžet. Moraću ozbiljno da razmislim da li da se uopšte vozim automobilom. Ako cene budu i dalje divljale, preći ću na neki drugi vid prevoza. Možda kupim bicikl - besan je Petar Lalić, kojeg smo juče zatekli na jednoj beogradskoj pumpi.

Ovo je, inače, sedmo poskupljenje derivata nafte od januara ove godine, a gorivo je poslednji put poskupelo pre oko mesec dana, nakon čega je promenjena uredba o cenama derivata. Tako se sada korekcija pravi umesto na 15, na svakih mesec dana, a čeka se da nafta poskupi ili pojeftini za najmanje 3,5 odsto. Srbija se novim poskupljenjem probila u sam vrh država u regionu. Za utehu vozačima može da bude jedino podatak da od početka godine većina privatnih kompanija ne podiže cenu evrodizela do maksimalnog nivoa, pa se ovaj derivat može kupiti i po 10 dinara nižoj ceni od propisane. Treba očekivati da i nakon najnovije korekcije, cena ovog derivata bude nešto niža od propisane.

Ministarstvo rudarstva i energetike je, u skladu sa uredbom o cenama derivata, napravilo presek kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama, kao i odnosa dinara i američkog dolara. S obzirom na to da je cena nafte od poslednje korekcije cena u proseku porasla za 6,44 odsto, stekli su se uslovi za korekciju najviših proizvođačkih cena derivata nafte. Ovo povećanje će uticati na poskupljenje maloprodajnih cena motornih benzina u proseku za 3,8 dinara, a dizel goriva za 4,5 dinara za litar.

Ministarstvo rudarstva i energetike je uputilo novi pravilnik o cenama na saglasnost Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, a nove cene će, po dobijanju saglasnosti tih institucija, stupiti na snagu dan po objavljivanju u „Službenom glasniku”, pa se novi cenovnici očekuju najkasnije do subote.

Keine Kommentare: