Seiten

31.03.2010

Saveti farmaceuta: Kako se pravilno koriste lekovi

Apotekarska ustanova Beograd izdala je brošuru „Vodič za pravilno korišćenje lekova“, iz koje vam prenosimo korisne informacije o primeni različitih vrsta terapije. Ovu brošuru možete da nađete u svim apotekama, ali nemojte ni da se ustručavate da apotekara pitate sve što vam je nejasno u vezi s uzimanjem i doziranjem leka.




ŠTA SE PIJE, A ŠTA ŽVAĆE
Važno je da znate da postoji razlika između tableta, kapsula ili dražeja, ali, isto tako, uz pomoć stručnjaka u apoteci treba da razjasnite da li da ih uzimate pre ili posle jela. Osim toga, raspitajte se da li se tablete smeju deliti ili se uzimaju cele. Dražeje i kapsule ne bi trebalo da delite. Kod dražeja slatki omotač maskira gorak ukus leka, dok kod kapsula omotač omogućava zaštitu leka do mesta gde će se razložiti i delovati. Ne zaboravite da se lekovi piju isključivo s običnom vodom.
Postoje i drugi čvrsti oblici lekova koji se otapaju u ustima ili žvaću. Tako se lingvalete, na primer nitroglicerin, stavljaju pod jezik zbog bržeg delovanja leka. Pojedine tablete se ne gutaju, već se žvaću ili sporo sisaju.

OPREZNO S KAPIMA
U slučaju da ste prehlađeni ili patite od alergije, nemojte nasumično da koristite kapi za nos i uvek se prethodno konsultujte s lekarom. Nikada...


Keine Kommentare: