Seiten

13.12.2009

SAVETI: Wellness Abeceda (II deo)

Wellness Abeceda (II deo)


Savladali ste pojmove iz prvog dela Abecede? Vreme je da naučite šta su to rolfing ili vapozon, i što da ne, možda se već sutra prijavite za jedan mnogo dobar "Wambo Mambo"...
Masaža refleksnih zona Refleksne zone su nervne tačke, koje su direktno povezane sa organima i mišićima. Masažom refleksnih zona podstiče se cirkulacija u određenim organima.

Modelaže Reč je o termo maskama za lice i telo namenjenim osobama koje imaju izražene pore ili celulit. Nakon nanošenja kreme stavlja se specijalna "gipsana" maska. Dok se ona suši, povećava se temperatura kože. Pore se pretvaraju, pa tako koža može bolje da upije hranljive sastojke. Nakon dvadeset minuta, ova maska postaje tvrda i može da se skine.

Pakovanje parapakom Parapak se dobija preradom parafina, koji je inače dobar prenosnik toplote. Kada se ovo pakovanje primeni, između kože i nanesene mase ostaje sloj vazduha koji olakšava regulisanje toplote kože. Uprkos stvrdnjavanju, ova masa zadržava elastičnost. Zahvaljujući tome, "disanje" kože nije poremećeno.

Pakovanje, piling i kupka od surutke Pakovanja od surutke smanjuju kiselost kože i proćišćavaju osnovno tkivo. Osim toga, ona zatežu tkiva pa su odlična za uklanjanje celulita. Piling od surutke je idealan za čišćenje i negu suve kože.

Pilates Pilates vežbe stavljaju akcenat na pravilno držanje tela i disanje. Ovim vežbama jačaju se dva najvažnija centra snage - muskulatura stomaka i leđni i rameni mišići.

"Polarity" Ovu terapiju opuštanja tela razvio je engleski lekar Stoun. On je pošao od činjenice da su ljudi polja pulsirajuće energije i da svako ima sopstvenu "mustru" i pravac kretanja energije određen dejstvom pozitivnih i negativnih polova. "Polarity" terapijom harmonizuju se energetska polja pomoćunežnih dodira, masaže i specijalnih pokreta.

"Power-Nap" Idealno za ljude sa previše obaveza: san od nekoliko minuta, pri kojem se telo regeneriše i dobija novu energiju. U nekim firmama u Americi čak postoji posebna prostorija za dremku od nekoliko minuta.

Progresivna metoda opuštanja mišića po Jakobsenu Ovaj efikasan metod opuštanja, koji se lako savladava i može da se izvodi i kod kuće, razvio je američki internista Jakobsen. Naizmenično opuštanje i naprezanje mišića smanjuje bolove prouzrokovane stresom i deluje opuštajuće na celo telo. U sedećem ili ležećem položaju naizmenično se naprežu i opuštaju različite grupe mišića. Naprezanje traje od pet do deset sekundi, a zatim sledi opuštanje. Faza opuštanja trebalo bi da traje oko 30 sekundi. Veoma je važno uočavanje razlike između opuštenih i napetih mišića. Na taj način možete postati svesni kada ste zaista opušteni. Ovaj metod primenjuje se za otklanjanje stresa, napetosti, nervoze, nesanice i bolova.

Relaksarijum Prostor za potpuno opuštanje, gde se često primenjuju eterična ulja.





Rolfing Kombinacija treninga za pravilno držanje tela i masaže, razvijena pedesetih godina prošlog veka. Ovom tehnikom moguće je otkloniti napetost, bolove u leđima i deformaciju kičme. Pristalice ove metode tvrde da je korekcijom držanja tela moguće otkloniti i psihičke probleme.

Soba za inhalaciju
U prostoriji za inhalaciju raspršuju se soli različite koncentracije. One se primenjuju u lečenju disajnih organa, ali i u preventivne svrhe.

"Soft-Pack" Jedan od omiljenih tretmana za ulepšavanje sa efektom opuštanja. Telo se maže zelenom pastom od algi, mirisnim eteričnim uljima ili aromatičnim biljem, a zatim umotani u peškir sedite iznad kupke. Para vruće vode intenzivira dejstvo nanete supstance.

Talaso I stari Grci su znali da iskoriste dejstvo mora. Talasoterapija (grčka reč, thalassa = more) postala je jedna od najvažnijih grana modernog lečenja a...

OSTATAK VESTI OVDE

Keine Kommentare: