Seiten

12.12.2009

Produženo važenje starih pasoša

Produženo važenje pasoša

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama, kojim se rok važenja plavih pasoša produžava do kraja 2010. godine.



Usvojenim izmenama se produžava važenje tih pasoša do 31. decembra 2010. godine, umesto do kraja ove godine, kako je prvobitno bilo predviđeno. U obrazloženju je navedeno da je izmena neophodna zbog toga što diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u određenim državama još nisu tehnički opremljena za akviziciju biometrijskih podataka.

Zbog toga državljani Srbije koji zahtev podnesu u tim predstavništvima čekaju i više meseci na izradu novih, biometrijskih pasoša u zemlji i na njihovu dostavu u inostranstvo.

"Imajući u vidu propisano važenje pasoša na starom obrascu do kraja ove godine i gotovo objektivnu nemogućnost da se u ovom roku svima koji traže izdaju biometrijski pasoši, a što bi proizvelo velike posledice po naše državljane u inostranstvu, predlaže se da pasoši na starom obrascu ostanu na snazi do 31. decembra 2010. godine", naveo je predlagač.

Zakonom je predviđeno da se deci mlađoj od tri godine pasoš izdaje sa rokom važenja od tri godine, a onima od tri do 14 godina na pet godina.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Keine Kommentare: